NASVETI ZA ZDRAV ZAČIMBEN VRTIČEK | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI

NASVETI ZA ZDRAV ZAČIMBEN VRTIČEK

  1. Lonci za zelišča morajo biti v skladu z razpoložljivim prostorom. V kolikor že imate balkonski prostor za rastline, ga uporabite, v kolikor pa ne, pa izberite večje široke lonce. V njih lahko skupaj zraste več začimb, ki so med seboj sorodne po zahtevah negovanja.
  2. Izberite ustrezno zemljo in lonce napolnite s spodnjo plastjo bogate kompostne osnove, ki ste jo pridobili z Bokashi Organkom
  3. Najpreprostejša in najhitrejša metoda za vzgojo rastlin je nakup zelišč v lončkih. Kupite jih na tržnici ali v vrtnem centru in posadite v pripravljeno zemljo
  4. Zelišča na vrtu imajo veliko prostora za rast, v lončkih pa imate omejen prostor za vzgojo rastlin, zato je zelo pomembno, da jih pametno posadite. Močna in energično rastoča zelišča, kot so meta, origano in žajbelj, potrebujejo veliko prostora. Ne sadite jih v bližini občutljivih in nizko rastočih zelišč, kot so bazilika, majaron in rožmarin, saj jih lahko 'zadušijo'.
  5. Večina zelišč najbolje raste na soncu ali v polsenci, zato izberite primerno lego loncev.
  6. Sonce in veter hitro posušita zemljo v loncih, zato je na balkonu potrebno pogosteje zalivati rastline, kot v običajnem vrtu.
  7. Rastline v lončkih potrebujejo več spodbude, kot tiste, ki rastejo na podlagi, zato jih je potrebno vsake toliko nahraniti s fermentacijsko tekočino, ki jo dobite kot stranski produkt ustvarjanja kompostne osnove z Bokashi Organkom 2. Fermentacijsko tekočino zmešajte z vodo (1 dcl tekočine na 10 l vode za zalivanje 1x tedensko ali manj) in nahranite rastline.  
  8. Zelišča je treba redno obrezovati, da pospešimo rast novega gostega listja. Vendar rastline režite v sončnih dneh, pred poldnevom. Prav tako odrežite cvetove in preprečite nastajanje semen. V kolikor prav to, ni vaš cilj.
  9. Uživajte sadove!

Favourites