5 stvari, ki jih niste vedeli o ribiških mrežah | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Novice

5 stvari, ki jih niste vedeli o ribiških mrežah

21.09.2020

Novi kuhinjski kompostnik, ki bo luč sveta ugledal v sredini oktobra, Bokashi Organko 2 Ocean, je narejen iz recikliranih ribiških mrež. A kaj so sploh ribiške mreže? Si sploh lahko predstavljamo, kako veliko nevarnost predstavljajo okolju, če mislimo, da se to dogaja daleč daleč stran od nas?
 
  1. Kaj so ribiške mreže in zakaj predstavljajo težavo?
Odpadne ribiške mreže, po angleško imenovane tudi ghost nets, so mreže, ki so bile po uporabi zavržene v globine morja. Četudi tam ne služijo več ljudem, še vedno lovijo in ubijajo živali, ki se vanje zapletejo. Vsako leto namreč ulovijo več milijonov živali, saj se tiste, ki se zataknejo, ne morejo več rešiti in se sčasoma zadušijo. Ribiške mreže ne predstavljajo nevarnosti zgolj za morske živali, temveč so velika grožnja tudi tistim na kopnem.
 
Po zadnjih ocenah odpadne ribiške mreže predstavljajo od 30 do 50 % celotne plastike v oceanih. Kar 46 % odpadkov na Veliki pacifiški zaplati odpadkov severno od Havajev predstavljajo ribiške mreže. To je količina, ki si jo tako od daleč težko predstavljamo, a v resnici je ta umazan otok sredi Pacifika velik za več kot štiri površine Nemčije, na njem pa leži več kot 80 tisoč ton plastike!
 
  1. Kako ribiške mreže padejo v oceane?
V oceane in v morja na splošno padejo na več načinov, ki so posledica neurejene ribiške prakse.
  • Ilegalno ribarjenje: Ko ribič, ki ilegalno ribari po morju, uvidi, da obstaja nevarnost, da ga bodo zasačili, ribiške mreže v trenutku vrže čez krov ladje.
  • Ekonomski razlogi: Primerna obravnava odpadnih ribiških mrež je draga, ribiška podjetja pa si tega v veliki večini ne morejo privoščiti, zato je metanje mrež čez krov zanje najenostavnejša alternativa. Če je dnevni ulov preobsežen in na krovu ni več prostora zanj, se ribiči najprej znebijo mrež in na ta način na ladji naredijo več prostora za živali.
  • Okoljski razlogi: Mreže, s katerimi ribiči lovijo svoj plen, se lahko na dnu zataknejo za korale ali druge ovire, zato je zanje v tistem trenutku najenostavneje, če mrežo pri vrhu preprosto presekajo in jih pustijo v morju. Lahko si tudi predstavljamo, koliko mrež pade v vodo zaradi neviht, ki zasačijo ribiče na morju, in nesreč, ki se pripetijo sredi oceanov.
 
  1. Ribiške mreže niso bile vedno iz plastike
Stoletja so ribiške mreže proizvajali iz naravnih materialov, kot so konoplja, sisal in lan, v zadnjih nekaj desetletjih pa so narejene iz plastike. Zaradi narave materiala tako ribiške mreže dlje časa predstavljajo nevarnost okolici. Namesto razgradnje, plastika v morju razpade v majhne delce t. i. mikro plastike, ki jo zaužijejo živali in navsezadnje tudi mi, ko si morsko hrano pripravimo za večerjo.
 
  1. Boj proti ribiških mrežam
Čas je, da za nove plastične produkte uporabimo plastiko, ki na svetu že obstaja. Samo zavrteti jo je potrebno in ji dati nov namen. Z novim Bokashi Organko 2 Ocean smo naredili točno to – dahnili smo nov namen nečemu, ki ni služilo več ničemer.
 
S tem se ne bojujemo zgolj proti posledicam onesnaževanja z ribiškimi mrežami, temveč tudi z vzrokom. Z uporabo granulata, ki s posebnimi obrati nastane z ročnim pobiranjem ribiških mrež iz obal, preprečimo, da bi se te znašle v oceanih in tam ogrozile morski svet.
 
  1. Kaj lahko storite vi?
Preden zaužijete morsko hrano, se pozanimajte, kakšna je bila njena pot do vašega krožnika. Spletna stran WWF je odlična izhodiščna točka za tovrstne analize.
 
Težavo delite z drugimi! Ste se kdaj vprašali, koliko ljudi se problematike ribiških mrež sploh ne zaveda?
 
Podprite projekte, ki donirajo organizacijam, čigar poslanstvo je čiščenje oceanov. Od vsakega prodanega Bokashi Organka 2 Ocean namreč doniramo 2 EUR v dobrodelne namene in za čiščenje naših voda.
 
Ste opazili odpadno ribiško mrežo? Odstranite jo in jo vrzite v smeti. Z malimi koraki lahko naredimo velike spremembe.

Arhiv novic


NE SPREGLEJTE

Favourites