Plastika Skaza podpira mlade FLL raziskovalce | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Novice

Plastika Skaza podpira mlade FLL raziskovalce

08.03.2016

Na Osnovni šoli Radlje ob Dravi se je 5. marca odvijalo finalno tekmovanje v ligi FIRST LEGO League (FLL). Mlade raziskovalce, ki so celo leto reševali probleme ločevanja odpadkov je podprlo tudi podjetje Plastika Skaza.

Tako kot otrokom ni vseeno za naše okolje, se tudi v Plastiki Skaza trudimo, da so naši procesi in izdelki naravnani trajnostno in da so okolju prijazni. Kot na primer kuhinjski pripomočki C! Cuisine in napredni koš za ekološke odpadke Organko. Zato smo mlade raziskovalce z veseljem podprli tudi mi.

Osnovnošolci in dijaki, stari med 9 in 16 let, skozi projekt razvijajo tudi podjetniške vrednote, kot so skupno spopadanje z izzivi, medsebojna pomoč in inovativnost. Gre za pomembne vrednote, ki bodo tem otrokom prišle še kako prav, ko bodo iskali službo. Vsak uspešen podjetnik želi v podjetju imeti ljudi s takšnimi vrednotami.

Vsaka skupina, ki sodeluje v ligi FLL, je sestavlja iz 4 do 10 otrok. Pod vodstvom enega ali več mentorjev se spopada s 3 različnimi nalogami, na točno določeno temo. V sezoni, ki se je ravnokar zaključila, so morali najti rešitve za boljše načine ravnanja z odpadki. Eni so razvili aplikacijo, ki bi komunalnim službam omogočila pravočasen odvoz kontejnerjev, drugi so razvili kulimat, ki kuli s prazno minico zamenja za takega s polno, tretji so reciklirali žvečilne gumije, spet drugi so razvili 3-delni koš za ločevanje odpadkov, ki bi ločevanje spremenil v igro, eni so se osredotočili na ločevanje zdravil itd.

Tekmovanje med posamezni skupinami je sestavljeno iz štirih delov: tekme robotov, predstavitve projekta in vrednot ter tehničnega zagovora o izdelavi in programiranju robota. 

Vsaka skupina ima na voljo 5 minut, da projekt predstavi strokovni komisiji in jo prepriča, da je njihova rešitev najboljša. Sledi ocenjevanje vrednot, ki jih skozi projekt razvijajo otroci. Med seboj se zelo povežejo in ugotavljajo, da je s skupno pomočjo možno rešiti še tako zapletene probleme.

Tretji in četrti del projekta sta sestavljena iz načrtovanja robotov. Iz Lego kock je treba po točno določenih navodilih sestaviti robota. Vsaka skupina svojega robota predstavi strokovni komisiji. Povedati morajo, kako so ga sestavili in sprogramirali. Komisijo zanimajo tudi težave, s katerimi so se srečevali pri sestavljanju in reševanje teh problemov. Vsak robot se pomeri tudi na tekmovanju in ekipa, ki na koncu zbere največ točk z vseh treh področij, zmaga.

Ena sezona lige First Lego League traja eno leto. Posamezne skupine se s svojimi projekti najprej spopadejo na regijski in kasneje na državni ravni. Tri najuspešnejše skupine pa potujejo naprej na mednarodna prvenstva.

Zakaj je liga FLL tako zelo pozitivna?

Gre za projekt, ki ga je v sodelovanju s podjetjem Lego zasnovala organizacija FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology oz. Za inspiracijo in prepoznavanje znanosti in tehnologije). Cilj projekta je, da se vsako leto že otroci začnejo srečevati s svetovno pomembnimi problemi in se ukvarjati z iskanjem njihovih rešitev na lokalni in svetovni ravni. Mimogrede pa se s pomočjo primerov iz življenja začnejo spoznavati s tehnologijo.

V sezoni 2016, ki se začenja aprila, se bo v naši regiji, v iskanju rešitev za probleme s področja živalskega sveta pomerilo 54 skupin in podjetje Plastika Skaza bo mlade raziskovalce in podjetnike z veseljem še naprej podpirala pri njihovem delu.

Strokovna komisija, ki je ocenjevala poslovne ideje.

Čiščenje onesnaženega oceana je pokazalo, kako složne so ekipe.

Tretja predstavitev - kako je izdelan in sprogramiran robot.

Več fotografij s finalnega tekmovanja si lahko ogledate v fotogaleriji (klik).

Zahvala, ki jo je Plastika Skaza prejela za podporo mladim raziskovalcem.

Arhiv novic

Favourites