Predstavljamo Bokashi Organko 2 Ocean - kuhinjski kompostnik iz recikliranih ribiških mrež | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Novice

Predstavljamo Bokashi Organko 2 Ocean - kuhinjski kompostnik iz recikliranih ribiških mrež

31.08.2020

Pri Skazi smo na podlagi svojega znanja in izkušenj zavrženim ribiškim mrežam vdahnili novo življenje ter iz pridobljenega materiala ustvarili edinstven kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2 Ocean. Naslednik Skazinega inovativnega izdelka, ki se med drugim ponaša tudi s prestižnim priznanjem Red Dot, bo luč sveta ugledal v oktobru.

Plastični odpadki niso edini onesnaževalec naših oceanov, saj je vanje na leto odvrženih zastrašujočih 640.000 ton ribiških mrež, ki predstavljajo smrtno nevarnost za celoten ekosistem. V Skazi se že leta posvečamo problematiki odpadkov, a zdaj smo svojo pozornost usmerili še na oceane. Najnovejšo generacijo našega večkrat nagrajenega kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 smo namreč izdelali kar iz odpadnih ribiških mrež. Inovacija, ki že sama po sebi spodbuja vračanje naravi, je s tem postala še bolj trajnostna.
 
Celoten proces izdelave Bokashi Organka 2 Ocean se začne z ročnim zbiranjem ribiških mrež v pristaniščih, pri ribičih in tudi pri ladjedelnicah, kjer potekajo obnove starejših ladij. Mreže odpeljejo v poseben obrat, kjer jih zmeljejo v drobne delce, nato pa sledi implementacija postopkov frakcij. Tam mreže očistijo, jih de-polimerizirajo ter dodajo dodatke, ki material osvežijo. Nastane predelan granulat, ki ga z brizgalnimi stroji predelajo v nov izdelek. Ta je skoraj v celoti reciklat. Izvršni direktor podjetja Robert Agnič je ob tem pojasnil, da se lahko certificiran material v celoti kosa z novimi, ravnokar nastalimi materiali iz surove nafte, saj so mu vrnjene vse njegove mehanske, kemijske in termične lastnosti.
 
Ideja je plod celotne Skazine ekipe, pri njeni uresničitvi so sodelovali oddelki razvoja, kakovosti, raziskav, inovacij, tehnologije, nabave in marketinga. Kot pravi Agnič: »Za uspešen in učinkovit razvoj novega izdelka je ključno oblikovanje projektne skupine, ki je sestavljena iz strokovnjakov na posameznih funkcijskih področjih.«

Kompostniki omogočajo zero waste življenjski slog

Nov Bokashi Organko 2 Ocean je še bolj trajnostno naravnan kot njegov predhodnik, saj resnično jemlje iz narave in vrača v njo. Naši kuhinjski kompostniki namreč omogočajo zero waste življenjski slog in ekološko vrtnarjenje, saj odpadke spreminjajo v prvovrstno kompostno osnovo, organsko gnojilo za naše rastline ter naravno čistilo za odtoke. Med drugim se z uporabo Bokashija močno skrajša fermentacijska doba, izognemo pa se tudi neprijetnim vonjem, ki so značilni za klasično kompostiranje. Z uporabo Bokashija se količina bioloških odpadkov zmanjša do 25 %, zmanjšuje se tudi ogljični odtis gospodinjstva, v življenja uporabnikov pa se na preprost način vpelje krožno gospodarjenje.
 

Dva evra od vsakega nakupa za čiščenje oceanov

V podjetju si prizadevamo, da so vsi naši izdelki v največji možni meri narejeni iz bio-osnovanega ali bio-razgradljivega materiala, s čimer želimo doprinesti svoj delež k varovanju okolja. »Problematike z odpadki se v ekipi lotevamo ves čas. V preteklosti smo se bolj ukvarjali z odpadki v naravi in na kopnem, sedaj pa smo se preselili še v oceane,« je odločitev, s katero ponovno potrjujejo resnost in dolgoročnost vizije, komentiral izvršni direktor Bart Stegeman. Slednje dokazuje tudi dejstvo, da bomo 2 EUR od vsakega prodanega Bokashi Organka 2 Ocean donirali za čiščenje oceanov.
 
Bokashi Organko 2 Ocean bo v redni prodaji na voljo od sredine oktobra, do takrat pa lahko na naši spletni strani preberete več o edinstvenem kompostniku in naredite majhen, a pomemben korak na poti k čistejšim oceanom.

Arhiv novic

Favourites