Prihodnost je v plastičnih cestah iz odpadne plastike | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Novice

Prihodnost je v plastičnih cestah iz odpadne plastike

24.08.2016

Ljudje razvijamo različne tehnologije, da bi izboljšali naša življenja na različnih področjih. Veliko dela je vloženega tudi v odkrivanje novih, bolj obstojnih materialov. Ste že slišali za plastične ceste?

Kljub temu, da je splošno mnenje o plastiki negativno, se na vsakem koraku srečujemo s sintetičnimi in polsintetičnimi materiali, ki jih imenujemo plastika. Plastične ceste že rešujejo različne težave v ZDA in Indiji.

Plastične ceste vs. asfaltne ceste?
  • Dolga življenjska doba. Plastične ceste so bolj obstojne - zdržijo 30-40 % dlje kot moderne asfaltne ceste. Njihova življenjska doba je do 60 let.
  • Odpornost na visoke temperature. Deformacije se začnejo šele pri zelo visokih temperaturah. Nekateri materiali se začnejo spreminjati pri 66 °C, drugi šele pri 80 °C, medtem ko se asfalt začne deformirati že pri 50 °C.
  • Hitrejša gradnja. Plastične ceste so zgrajene 2-3-krat hitreje od asfaltnih cest.
  • Cenejša gradnja - tudi do 50 % cenejša.
  • Okolju prijazna gradnja. Za gradnjo se uporablja visok delež odpadne plastike, ki onesnažuje naše okolje.

Pozitivne lastnosti plastičnih cest iz odpadne plastike so prepričljive za zagovornike okolja in napredka ter za ljudi, ki živijo na območjih z ekstremnimi vremenskimi razmerami (puščave, močvirnata območja).

Plastične ceste po svetu

V Indiji je danes že približno 34.000 km plastičnih cest. Marca 2016 so začeli testirati novo metodo plastičnih cest. Razvil jo je Plastic Man of Indija, kot imenujejo profesorja Rajagopalana Vasudevo. S pomočjo odpadne plastike, ki predstavlja zelo velik okoljevarstveni problem v Indiji, je naredil že več kot 5.000 km plastičnih cest. Prepričan je, da bi stroške gradnje cest zmanjšali tudi za 50 %.

Novo tehnologijo plastičnih cest iz odpadne plastike razvijajo tudi Nizozemci. Z gradnjo takšnih cest naj bi začeli leta 2018. Nad nizozemskimi plastičnimi cestami se navdušujejo tudi v največji državi na svetu Rusiji.

Plastične ceste – pametna plastika

Plastične ceste so vsekakor odlična priložnost tudi za vse, ki smo prepričani, da je prihodnost v pametni plastiki. V plastiki, ki ne onesnažuje okolja, ampak preko tehnologije povezuje naravo s človekom. Tudi Skaza smart plastic že sodeluje pri gradnji plastičnih cest.

Vir: theguardian.com, equipmentworld.com, pravda.ru

Arhiv novic

Favourites