Priprava kombuche v Bokashi Organku | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Novice

Priprava kombuche v Bokashi Organku

09.06.2020

Kombuča je fermentiran, rahlo šumeč, sladko-kisel čaj, ki se uporablja zaradi njegovih domnevnih zdravstvenih koristi, predvsem pri želodčni presnovi, saj vsebuje probiotike. Kombucha se proizvaja s fermentacijo sladkornega čaja z uporabo simbiotske (skupinsko koristne) kulture bakterij in kvasovk, ki se običajno imenuje scoby (“skobi”, angleško S.C.O.B.Y.- symbiotic culture of bacteria and yeast), včasih tudi mati (mother) ali goba (shroom). Sestavina kvasovk na splošno vključuje Saccharomyces cerevisiae z namenom fermentacije sladkorjev v alkohol, bakterijska komponenta pa skoraj vedno vključuje Gluconobacter xylinus z namenom oksidacije alkoholov v ocetno kislino in proizvajanje bakterijske celuloze iz sladkorjev.
 

(May A, Narayanan S, Alcock J, Varsani A, Maley C, Aktipis A. Kombucha: a novel model system for cooperation and conflict in a complex multi-species microbial ecosystem. PeerJ. 2019;7:e7565. Objavljeno 2019 Sep 3. doi:10.7717/peerj.7565)

Kombuča se pripravlja v večjih steklenih, kovinskih ali plastičnih posodah. Bokashi Organko prve generacije lahko izkoristimo v ta namen, saj nudi velik volumen za čaj in priročno pipo za točenje kombuche. V tem kratkem receptu bom opisal svoj način priprave kombuče v Bokashi Organku. Svobodno in po svojem okusu lahko izbirate med drugimi recepti, ki so vam na voljo na spletu. Za primer sta priloženi dve povezavi do receptov v slovenskem jeziku: https://rocnadela.si/index.php/naravna-zdravila-caji-in-dijete/183-kombucha-kombusha-kambuca-kambusa-kombusa-kombuca in https://belonacrnem.wordpress.com/2012/04/19/recept-za-pripravo-kombuce/.

Poskrbite, da upoštevate nasvete glede čistosti, ker pri pripravi kombuče obstaja možnost kontaminacije čaja s plesnijo.

Glavna sestavina kombuče je kultura v obliki sluzastega biofilma, ki se formira na gladini kombuche. Ta biofilm je namreč bakterijska celuloza, ki deluje kot zaščita pred vsiljivci. Biofilm ali drugače imenovano čajno gobo uporabljamo kot začetno kulturo, ki zažene postopek fermentacije. Čajno gobo lahko kupimo na spletu ali pa malo povprašamo naokoli.

Ko imate čajno gobo, lahko začnete s pripravo kombuče. Najprej pripravite sladkan čaj. Koncentracija sladkorja naj bo od 50 do 120 gramov na 1 liter čaja, koncentracija čaja pa naj bo od 1 do 2 čajni vrečki na 1 liter vode. To ni zakon, ampak samo nasvet. Čez čas boste z eksperimentiranjem odkrili svojo optimalno koncentracijo. Priporočena je uporaba filtrirane vode ali pa vode iz plastenke, vendar zaenkrat še z vodo iz pipe nismo zaznali težav pri pripravi kombuče. V vreli vodi najprej temeljito raztopite sladkor in nato dodamo čaj po svoji izbiri. Po končanem kuhanju čaja odstranite vrečke in pustite, da se čaj ohladi na sobno temperaturo. Čaj nalijete v očiščen Bokashi Organko in vanj dodate čajno gobo. Vrh posode prekrijete s cunjo ali krpo, skratka z neko mrežo, ki blokira vhod drugih organizmov in omogoča dihanje oz. prepuščanje zraka in plinov.

Posodo postavite na varno, temno in relativno toplo mesto. Temperatura okolice naj bo med 20 in 30 °C, odvisno od vaše situacije. Pri višji temperaturi okolice fermentacija poteka malo hitreje. Čaj pustite fermentirati od enega do treh tednov, lahko tudi dlje. Iz lastnih izkušenj nam ustrezata dva tedna fermentacije. Krajši čas fermentacije pomeni bolj sladek čaj, daljši čas pa bolj kisel čaj.

Po končanem času fermentacije si lahko skozi pipo na Bokashi Organku nalijete kombučo direktno v kozarec. Pijačo lahko tudi ohladite za bolj osvežujoč učinek. Med natakanjem boste v kombuči zagotovo zasledili delce, ki zgledajo kot nitke. To so skupki kvasovk in bakterij. Če vas res motijo, jih odstranite, tako da čaj prefiltrirate. Priporočljivo je, da nekaj kombuče obdržite in jo uporabite za shranjevanje čajne gobe. Ostanek čajne gobe lahko razdelite na več manjših delov in jih shranite v posamezne posode z manjšo količino kombuče in dodatkom vode ter nekaj žličk sladkorja. Rast gobe traja več časa, in sicer do 5 tednov.

Naj vam naš recept služi kot pomoč pri priravi kombuče. Pozivamo vas k eksperimentiranju, uporabi domišljije in predvsem razuma.

Razne nejastnosti boste zagotovo razrešili s kratkim iskanjem po spletu.

Arhiv novic


NE SPREGLEJTE

Favourites