Skaza po konferenci Slovensko-nemške gospodarske zbornice: Digitalizacija - priložnost za vse | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Novice

Skaza po konferenci Slovensko-nemške gospodarske zbornice: Digitalizacija - priložnost za vse

06.04.2017

Nemčija je izjemno pomembno tržišče za družbo Skaza, ki je izrazito izvozno naravnana, saj izvozi več kot 90 odstotkov svoje proizvodnje. Dobro leto je podjetje tudi član Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ki pomaga spodbujati medsebojno menjavo in povezovati gospodarstvi obeh držav. Na IEDC – Poslovni šoli Bled so pripravili srečanje na temo digitalizacije in vstopa slovenskih podjetij v četrto industijsko revolucijo.

V okviru konference so organizatorji namenili čas tudi okrogli mizi, v kateri je med ugledimi sogovorniki sodelovala izvršna direktorica Skaze Laura Rednak. V Skazi prav digitalizaciji in inovacijam, kar je bilo jedro pogovora okrogle mize, posvečamo posebno pozornost. Skazina proizvodnja je že v veliki meri avtomatizirana in digitalizirana, letos pa bomo osredotočeni tudi na digitalizacijo drugih procesov v podjetju, za kar bomo namenili večino sredstev za naložbe, ki bodo znašale dobrih 5 milijonov evrov.

Na digitalizacijo so pripravljeni tudi Skazini zaposleni
Digitalizacijo v Skazi razumemo kot širšo preobrazbo poslovanja na osnovi vrste tehnologij, kot so internet stvari (IoT), oblak, analitika velike količine podatkov, avtomatizacija procesov. Ta preobrazba sama po sebi generira nove spremembe v poslovanju - vzpostavljajo se novi tržni odnosi in poslovni modeli. Nedvomno pa velja, da bodo tista podjetja, ki se bodo uspela hitreje preobraziti in pozicionirati v teh novih trendih, dolgoročno uspešna. Na to je pripravljenih dobrih 300 zaposlenih v Skazi, ki osvajajo nova znanja in načine dela, da bodo še naprej ohranili vodilno pozicijo med podjetji v svoji panogi.

Tehnološki napredek prinaša nove možnosti za zaposlene
Strah pred digitalizacijo, ki ji v javnosti pripisujejo drastične posledice glede zmanjšanja števila delovnih mest, v Skazi premagujemo z izobraževanjem zaposlenih, z osveščanjem o nujnosti sprememb in odprto komunikacijo. Zaposleni vedo, da vse hitrejši tehnološki napredek prinaša vrsto koristi, saj iste stvari lahko delajo bolje, hitreje ali pa delajo povsem nove stvari. To ohranja podjetje na trgu konkurenčno, inovativno, zaradi tega jim raste ugled in prepoznavnost kot sodobna, v prihodnost naravnana družba.

Kljub digitalizaciji iščemo nove sodelavce
Zaposleni tudi vedo, da se zaradi digitalizacije spreminjajo poklici, nekateri postajajo tudi odveč, vendar se ustvarjajo novi. Potrebe po ljudeh zaradi digitalizacije niso ogrožene, se bodo pa spremenile potrebe po znanju in veščinah, ki jih morajo zaposleni imeti. Tudi digitalizacijo mora nekdo ustvariti, postaviti IT sisteme, jih integrirati, povezati, nekdo mora zgraditi in programirati robote. A ne le to, digitalizacija zadeva tudi vse druge poslovne procese v podjetju, sprejem naročil, nabavo in številne druge. Pomembno je, da se ohrani rast delovnih mest. V Skazi letos načrtujemo okoli 30 novih delovnih mest, od tega velik del prav s področja IT in digitalizacije.

Laura Rednak: Potrebujemo ljudi, njihov razum, ideje in presojo
»Digitalizacija je nedvomno tu, zato je delovanje po starih modelih potrebno opustiti«, je sporočilo iz Skaze. Potrebno pa jo je obrniti sebi v prid in se je ne prestrašiti. »Proizvodna podjetja smo glede tega pogosto v prednosti, saj prvi razumemo, da nekatera dela namesto nas delajo stroji ali programi. Pri nas je to del razvojnih korakov. Smo na poti pametne tovarne 4.0, vendar v našem procesu dela potrebujemo ljudi, njihov razum, ideje, presojo in jih bomo tudi v prihodnje«, dodaja Laura Rednak.

Arhiv novic

Favourites