Skaza z rastjo v 40. leto delovanja | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Novice

Skaza z rastjo v 40. leto delovanja

16.12.2016

Skaza z optimizmom vstopa v leto 2017, ko bomo praznovali 40 let delovanja. Letos bomo ustvarili 34,5 milijona evrov prihodkov, potem ko smo jih lani 31 milijonov. Spomladi bomo dokončali tudi selitev v nove proizvodne prostore.

Skaza se je spremenila v razvojno-prodajno družbo

Po kriznih razmerah leta 2008, ko smo bili prisiljeni v odpuščanja, v zadnjih letih ponovno beležimo skokovito rast. Če smo leta 2008 ustvarili okoli 8 milijonov evrov prihodkov, naj bi jih v prihodnjem letu po načrtih 38,5 milijona evrov. V zadnjih letih raste tudi dobiček podjetja. Leta 2015 je dobiček Skaze znašal 1,5 milijona evrov v poslovnem načrtu za leto 2017 pa načrtujemo 2,5 milijona evrov dobička.

V Skazi smo temeljito spremenili tudi miselnost. Postali smo bistveno bolj pogumni pri spremembah in razvojnih odločitvah. Iz nekoč predvsem proizvodnega podjetja, ki brizga plastiko, smo se spremenili v razvojno-prodajno družbo.

V obnovo novih prostorov je Skaza investirala 5 milijonov evrov

V Velenju, ob državni cesti proti Koroški, smo lani kupili 35.000 kvadratnih metrov prostorov. Gre za prostore starega Vegrada, ki se nahajajo blizu obstoječih proizvodnih, skladiščnih in upravnih objektov podjetja. Za nakup, obnovo in opremljanje novih prostorov smo skupaj namenili okoli 5 milijonov evrov. V teh dneh bomo na novo lokacijo, ki nam bo omogočila bistveno povečanje zmogljivosti, začeli seliti avtomobilski program. Dokončna selitev v nove prostore pa je predvidena za maj 2017, ko bomo praznovali tudi 40 let delovanja.

Za naložbe smo poleg omenjene investicije lani namenili še dodaten 1 milijon evrov. V 2017 načrtujemo za približno 4 milijone evrov naložb, predvsem v digitalno transformacijo in avtomatizacijo proizvodnje. Naložbe v avtomatizacijo ne pomenijo nevarnosti za zaposlene. Z avtomatizacijo bodo zaposleni dobili več časa za ustvarjalnost, razmišljanje o izboljšavah in izobraževanje. V izobraževanje zaposlenih smo v tem letu vložili skoraj 200.000 evrov, povprečno pa se naši zaposleni letno izobražujejo približno 28 ur.


Nova uprava, proizvodnja in logistični center Skaza

V 2017 imamo namen zaposliti še 30 ljudi

Skupina Skaza trenutno sicer zaposluje okoli 300 ljudi, prihodnje leto pa naj bi število povečali za 30, predvsem na področju razvoja, dizajna in digitalne transformacije. Prepričani smo, da je treba to transformacijo v podjetjih udejanjiti, ne pa o njej zgolj govoriti.

Skaza izvozi 97 odstotkov proizvodov

Skaza 97 odstotkov proizvodov izvozi, smo specialisti za štiri industrije: pohištveno, avtomobilsko, elektro in za belo tehniko. Prisotni smo na 58 trgih, največ izvozimo v Nemčijo, Švico in na Nizozemsko.

Veliko večino, okoli 98 odstotkov prihodkov, kot razvojni dobavitelj še vedno opravimo s proizvodnjo brizgane plastike za znane kupce. Do leta 2020 pa smo si zadali cilj, da delež lastne blagovne znamke v prihodkih povečamo na petino. Že sedaj imamo za 1,6 milijona evrov naročil za proizvode lastne blagovne znamke.

STA in Skaza

Arhiv novic

Favourites