Svetovni dan čebel: Kako jim lahko pomagamo preživeti z našo odpadno hrano? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Novice

Svetovni dan čebel: Kako jim lahko pomagamo preživeti z našo odpadno hrano?

12.05.2020

Kako lahko z našo odpadno hrano, s pomočjo Bokashi Organka ter z vzgojo zelišč in dišavnic zagotovimo obstoj čebelam in vsem nam?

Med je naravna sladka snov, ki ga izdelajo pridne čebelice Apis mellifera, iz nektarja cvetov, ki jih čebele naberejo, zberejo, predelajo, shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Naravna hrana čebel je med, cvetni prah in sladkor. Čebele privlačijo rastline, ki izločajo nektar in dajejo cvetni prah. Nektar je sladka tekočina, s katero rastline privabljajo čebele, da si zagotovijo oprašitev in razvoj semena ter s tem obstoj vrste. Na nekaterih krajih lahko čebele naberejo tudi do 5 kg nektarja na dan. Ampak tudi na najbogatejših pašah, kjer so medovite rastline, je le-ta odvisna od temperature, vlažnosti, rodovitnosti prsti, padavin. Nabiranje nektarja je energetsko bolj učinkovito kot nabiranje peloda in tudi med vrstami rastlin količina in kakovost peloda ter nektarja variira, vendar čebele ne izbirajo glede na hranilno vrednost, ampak glede na vonj in obliko.

Večina opazi prve čebelice spomladi ob cvetenju dreves in takrat, ko se na travnikih pojavijo regratovi cvetovi. Navadni regrat ali Taraxacum officinale (medovitost 4/5) spada med prve pomembnejše paše v spomladanskem času, saj ima visoko medovitost – cvetovi čebelam nudijo izdatne količine cvetnega prahu in nektarja. Zaradi sodobnega načina kmetovanja in izginjanja cvetočih travnikov, imajo čebele zlasti poleti vse manj hrane. Posledica tega je, da so čebele vse bolj ogrožene, saj jim narava, ki smo jo spremenili, ne zagotavlja več hrane skozi vse leto.

Kako pa lahko mi pripomoremo, da bodo imele čebele dovolj hrane? Vsak, ki živi in vrtnari v skladu z naravo, želi v svoj vrt za opraševanje pritegniti kar največ čebel, in sicer tako, da posadi veliko raznolikih začimbnih in zdravilnih zelišč. Prav tako s sajenjem medovitih rastlin čebelam zagotovimo več hrane, da lahko lažje preživijo zimo in naslednjo pomlad ponovno opravljajo svojo glavno funkcijo – opraševanje. Na tak način vsak od nas pokaže odgovornost do narave, saj pomaga ohranjati biotsko raznovrstnost in s tem planet.

Lahko si torej polepšamo okolico in združimo prijetno s koristnim ter zasadimo zeliščni vrt. Zasadimo ga lahko na doma narejenem stojalu, tako pa poskrbimo, da bodo imele čebelice nekaj dodatne hrane. Takšen zeliščni vrt si lahko naredimo tudi na balkonu v bloku, saj ne zavzame veliko prostora.
 

 
Da bo izbira lažja, si poglejmo, katera so osnovna zelišča, ki jih uporabljamo pri kuhi, koliko nege potrebujejo in kakšna je njihova medovitost.

Rožmarin ali Rosmarinus officinalis (medovitost 4/5) je zimzelena in na mraz občutljiva grmovnica, ki raste v toplejših krajih na prostem, pri nas v glavnem samo na primorskem. Cvetovi so manjši, modre barve, cvetenje se pojavlja skozi celo leto. To sredozemsko zelišče je proti boleznim in škodljivcem kar odporno, prav tako kot meta ali Mentha so.

 
Meta ali Mentha so. (medovitost 4/5) je nezahtevna za vzgojo in se sama razraste. Spada med dišavnice in cveti v beli barvi, ter daje tako nektar kot cvetni prah.


 
 
Bazilika. Za razliko od rožmarina in mete je bazilika ali Ocimum sanctum (medovitost 5/5) enoletnica ostrega vonja, zelo občutljiva. Za baziliko je primerna osnova kompost, zato na plast zemlje dodamo majhno lopatko prvovrstne kompostne osnove iz Bokashi Organka. Za dognojevanje uporabljamo razredčeno fermentacijsko tekočino, ki jo prav tako pridelamo iz Bokashi Organka. Bazilika obilno cveti v juliju in močno privablja čebele tekom celega leta.

Melisa ali Melissa officinalis (medovitost 4/5) je trajnica, ki zelo privlači čebele in krepi njihovo zdravje,  zato jo čebelarji že stoletja uporabljajo za privabljanje čebel, saj je eterično olje melise zelo podobno nasonovemu feromonu* in na čebele zato enako učinkuje. Čebele se tako z več veselja vselijo v nov panj, če je premazan z meliso. Melisa je zatorej ena najbolj poznanih medovitih rastlin, ki s svojim vonjem in medičino močno privlači veliko množico čebel, in je prav zaradi te lastnosti imenovana lat. Melissa, čebela. Melisa je zdravilna in začimbna rastlina, ki s svojim nektarjem in vonjem privlači čebele, ki oprašujejo zelenjadnice, zato jo je dobro posaditi vsepovsod po vrtu. Z dodajanjem komposta iz Bokashi Organka melisi zagotovimo vsa potrebna hranila in zaščito pred spomladanskimi mrazovi. Z rednim obrezovanjem in zalivanjem z razredčeno fermentacijsko tekočino iz Bokashi Organka omogočamo hitrejšo in bolj zdravo rast. Melisa lahko tako doseže višino tudi do 80 cm in se oblikuje v prelep svetlozelen grm.

Z našo odpadno hrano lahko z uporabo Bokashi Organka predelamo dve surovini za vzgojo rastlin: kompostno osnovo in fermentacijsko tekočino. S tem na našem vrtu ali balkonu vzgojimo zelišča in dišavnice, ki jih uporabimo pri kuhanja, čebelam pa zagotovimo zadosti hrane, da lahko pridelajo med.

Torej, za občutek sreče in za košček narave v kuhinji, posadimo zelišča, ki jih vzgajamo z naravnimi produkti Bokashi Organka. S tem bomo pomagali čebelam in divjim opraševalcem preživeti in prašiti ter posledično skrbeti za obstoj našega planeta in vseh nas tudi v prihodnje.
 
Vir: Čebelarska zveza Slovenije (http://www.czs.si)

*Nasonov feromon izločajo čebelje delavke in pripomore pri orientaciji drugih čebeljih delavk pri povratku k panju po paši.

Arhiv novic


NE SPREGLEJTE

Favourites