Bokashi tekočina – kaj je to in kako jo uporabljati? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Bokashi tekočina – kaj je to in kako jo uporabljati?

»Imam Bokashi Organka, ki mi služi kot kompostnik. Imam Bokashi posip, poln efektivnih mikroorganizmov. Imam Bokashi tekočino, ki … Kaj naj pa z njo?«
Kaj je Bokashi tekočina?
Med kompostiranjem po Bokashi metodi uporabljamo posip z efektivnimi mikroorganizmi, ki sprožijo proces fermentacije. S pomočjo posipa preprečimo gnitje bioloških odpadkov, namesto tega pa se ustvari Bokashi tekočina, ki ostane v Organku in jo je potrebno prazniti.
 
Bokashi tekočina po kemični sestavi vsebuje hranila, zato lahko služi tudi kot tekoče gnojilo za vse vrste rastlin (več v spodnjih vrsticah). Poleg hranil je tudi mikrobiološko bogata in vsebuje encime, naravne antibiotike in antioksidante.
 
Če redno uporabljate Bokashi Organko, ste morda opazili, da Bokashi tekočina, ki steče iz kompostnika, spreminja svojo barvo. Včasih je svetla, včasih pa izredno temna. Vsak odpadek, namreč, vsebuje različna naravna barvila, ki se pri fermentaciji izločijo v Bokashi tekočino, ta se pa posledično tudi različno obarva. Bokashi tekočina bo tako temnejša, če bo odpadke med drugim sestavljala rdeča pesa oz. njeni olupki.
 
Tudi količina tekočine se spreminja glede na odpadke, ki jih mečete v Bokashi Organko. Veliko dodanega sadja bo ustvarilo veliko tekočine, če pa dodajamo veliko kuhane hrane, kruha in podobnega, bo količine manj.
 
Naj vas njena spremenljivost ne skrbi – Bokashi tekočina v sebi nosi veliko prednosti. Izkoristite jih!
Za kaj se Bokashi tekočino uporablja?
Bokashi tekočino lahko uporabljamo na več načinov.
 
Nerazredčena tekočina je primerna za vzdrževanje čistih odtokov in greznice. Preprosto jo lahko vlijemo v straniščno školjko, čistilno napravo, v umivalnike in v pomivalna korita. Mikroorganizmi, ki se v tekočini pojavljajo, bodo spodbudili razkroj detergenta, toaletnega papirja in pralnih praškov ter preprečili nalaganje maščob v ceveh.
 
Razredčeno tekočino z vodo v za to predpisanem razmerju lahko uporabljamo kot odlično gnojilo za zalivanje sobnih in vrtnih rastlin. Vrtičkarji in ljubitelji rastlin, berite dalje, da se seznanite s tem, kako Bokashi tekočino uporabiti v primeru razredčitve.
Kako naj razredčim Bokashi tekočino?
Od pogostosti zalivanja je odvisno, kako boste razredčili Bokashi tekočino z vodo. V primeru, da svoje rastline, bodisi doma, bodisi na vrtu, zalivate enkrat tedensko ali redkeje, Bokashi tekočino razredčite z vodo v razmerju 1:100. To pomeni, da v 1 dcl tekočine dodate 10 litrov vode.
 
Če svoje rastline negujete večkrat na teden oz. pogosteje, kot je zgoraj zapisano, vam svetujemo razredčitev v razmerju 1:200. To pomeni, da 1 dcl Bokashi tekočini dodate 20 litrov vode.
 
Bokashi tekočine ni priporočljivo škropiti direktno po sadežih, je pa zelo zaželeno, da z njo nahranite korenine. Tekočino lahko zlijete tudi direktno na kompostni kup na vašem vrtu. Pred tem jo razredčite z vodo, a zgolj zato, da dobite več medija, še posebej, če imate veliko suhih in degradiranih odpadkov. Funkcija tekočine na kompostu je namreč podobna funkciji posipa v Organku, zato verjamemo, da boste z njeno uporabo več kot zadovoljni.
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites