Dobra zemlja za dober pridelek | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Dobra zemlja za dober pridelek

V dobri zemlji rastline bolje rodijo. A kakšna je dobra zemlja? Tista, ki ima za posamezno vrsto rastlin dovolj zanjo primernih hranil. Med najbolj uravnoteženimi viri plemenitenja vrtne zemlje je kompost. Z vkopom ustrezno fermentiranih odpadkov ga lahko pripravimo kar neposredno v zemlji.

Kdaj lahko bio odpadke preprosto zakopljemo v zemljo na vrtu in zakaj je to dobro?

DOBRI GOSPODINJSKI ODPADKI
Ostanki sadja in zelenjave, siri in jogurti, ki jim je pretekel rok uporabe, jajčne lupine, čajne vrečke, kavna usedlina, ovenelo cvetje, ostanki pripravljene hrane in kruha – v vsakem gospodinjstvu nastajajo biološki odpadki, ki po nekaterih izračunih predstavljajo kar polovico vseh gospodinjskih odpadkov. A z ustreznim ločenim zbiranjem teh ostankov morda sploh ne ustvarjamo odpadkov, temveč vire za nove življenjske kroge. Bio ostanki so namreč odlična hrana za prst, v kateri potem zraste – hrana! Dobre gospodinjske odpadke, kot so prej našteti, lahko po končanem procesu razgradnje z mikroorganizmi preprosto odložimo na kompostni kup ali zakopljemo v vrtno zemljo. Obogatili jo bomo!
FERMENTACIJA Z MIKROORGANIZMI
Ko v gospodinjstvu zbiramo biološke odpadke (v ločeni posodi, najbolje v namenskem trajnostnem zabojniku za kompostiranje), si seveda ne želimo pojava gnitja, ki je običajno razlog za neprijeten vonj. Preprečimo ga tako, da med odpadke redno dodajamo posip s koristnimi mikroorganizmi. Ta popolnoma naravni in že stoletja znan posip, zdaj znan kot bokashi ali biogen posip, sproži proces fermentacije. Poteka na sobni temperaturi, v zaprti posodi, brez širjenja vonjav. Že po 14 dneh lahko fermentirano zmes odložimo na kompostni kup, kjer se bo nadaljeval proces razgradnje, ali pa jo zakopljemo kar v zemljo. Zakopana bo že v 2 tednih postala prvovrsten kompost, medtem ko klasičen način kompostiranja traja običajno 6 mesecev.
KOMPOSTIRANJE KAR V ZEMLJI
Kompost je primerno gnojilo za vse vrtne rastline – od zelenjave do vrtne trate, od sadnega drevja do grmovnic. Več hranil potrebujejo zlasti vrtnine, ki imajo dolgo rastno dobo (npr. korenovke). Če hočemo dober pridelek, domala vse rastline dognojujemo. Z vdelovanjem komposta v ustreznih količinah se potrebe po dognojevanju občutno zmanjšajo, kakovost prsti pa se izboljšuje. Fermentirani biološki odpadki še niso kompost, so pa osnova za kompost, do katerega lahko z vkopavanjem v zemljo pridemo najhitreje.
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites