Domača naravna gnojila | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Domača naravna gnojila

Rastlinam na vrtu, terasi in balkonu z gnojili zagotavljamo hranila za zdravo rast. Kupljena gnojila so pogosto draga, priprava domačih gnojil pa je marsikdaj prezahtevna zaradi pojava neprijetnih vonjav. Rešitev je lahko fermentacijska tekočina, ki nastaja ob kompostiranju gospodinjskih odpadkov.

Poskrbimo za rastline s hranili – iz rastlin

KOPRIVE, GABEZ, PRESLICA
Babice so namakale koprive in z razredčeno tekočino močnega vonja zalivale svoje vrtove. Tako so spodbujale delovanje mikroogranizmov v tleh in izboljševale mineralno vrednost tal. Mnogi organski vrtnarji tudi danes poleg kopriv radi uporabljajo preslico in gabez. Spomladi nabrane sveže liste teh rastlin sesekljajo in namočijo v posodo s postano vodo. Obvezno jo postavijo daleč stran od lastnega nosu in nosov mimoidočih. Gnojilo, ki ga naredijo s tovrstnim namakanjem, postane uporabno, ko dobi zares močan (in ne prav prijeten) vonj. Takrat ga skrbno razredčijo (na liter tekočine dodajo vsaj 10 litrov vode) in z njim na 14 dni zalivajo rastline vso rastno obdobje.
KOMPOSTNI ČAJ
Nekateri prisegajo na kompostni čaj. V čeber z deževnico potopijo prepustno vrečo (npr. žakelj za krompir), napolnjen s kompostom. Vrečo večkrat dnevno dvignejo in spustijo nazaj v vodo, da zagotovijo mikroorganizmom nekaj kisika. Po 10 dneh priprave vrečo s kompostom odstranijo, tekočino pa uporabijo kot organsko tekoče gnojilo, ki ga razredčijo tako, da litru te tekočine, imenovane tudi kompostni čaj, dodajo 4 litre vode.
TEKOČINA IZ KOMPOSTNIKA BOKASHI ORGANKO
Vsa doma pripravljena organska gnojila so dobrodejna za rastline, ki jih vzgajate na vrtu ali na terasi. A zlasti v urbanem okolju se zdi njihova priprava po opisanih postopkih prezahtevna (smrad, prostor, količine). Če uporabljate trajnostni zabojnik za kompost Bokashi Organko in iz njega sproti (vsakih 3-5 dni) odlivate fermentacijsko tekočino, polno hranil iz vaših gospodinjskih organskih odpadkov, boste imeli lastno organsko gnojilo vselej pri roki. Razredčeno v razmerju 1:200 (deciliter tekočine zadošča za 20 litrov vode!) uporabljajte za redno zalivanje sobnih in vrtnih rastlin. Do gnojila, ki vsebuje obilo vitaminov, mineralov in rudnin iz bioloških odpadkov, pridete brez neprijetnega vonja v stanovanju.
NE SPREGLEJTE

Favourites