Kaj je magičnega v Bokashi posipu? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Kaj je magičnega v Bokashi posipu?

Bokashi posip, biogen, je magična sestavina v postopku fermentacije. Ko ga dodate k biološkim odpadkom v Bokashi Organko, začne hitro delovati. V kratkem času ta čaroben posip sproži fermentacijski proces in naravno gnojilo, t.i. Bokashi tekočino, ki ima tako za rastline, kot za vaš dom, velike prednosti. Bokashi posip je mešanica efektivnih mikroorganizmov, vode, sladkorja in pšeničnih otrobov. Vsaka od teh sestavin predstavlja pomembno vlogo pri celotnem procesu fermentacije.
Efektivni mikroorganizmi
Najprej se dotaknimo efektivnih mikroorganizmov, ki jih sestavljajo mlečnokislinske bakterije, kvasovke, fotosintezni organizmi itd. V popolnem okolju ti mikroorganizmi dobro uspevajo in se množijo. V procesu fermentacije jih je v Organku cel kup, ti pa samo čakajo, kdaj se bodo lahko pohvalili s kvalitetnimi rezultati.
Voda
Efektivni mikroorganizmi, tako kot mi in vi, potrebujejo vodo, da bi lahko uspevali. Pomembno je, da je vlažnost ravno pravšnja, zato mikrobiologi ocenjujejo, da mora ta biti vsaj 60 %.
Sladkor
Sladkor je, poleg vode, najpomembnejša hrana za mikroorganizme. Deluje lahko že kakršnakoli enostavna oblika ogljikovih hidratov – melasa, sirup, sladkor itd.
Pšenični otrobi
In končno – pšenični otropi! Ti so medij, v katerem živijo efektivni mikroorganizmi. Po domače – dom za učinkovite bakterije, ki jih potrebujemo v procesu fermentacije.
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites