Kako deluje Bokashi Organko? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Kako deluje Bokashi Organko?

V trajnostnem gospodinjskem zabojniku za kompostiranje odloženi biološki odpadki ne gnijejo, zato ni neprijetnega vonja. V kompostniku lahko družina zbira odpadke mesec dni, zato je manj odnašanja odpadkov iz stanovanja. Z uporabo posipa v njem poteka učinkovita fermentacija.
BREZ VONJA
Gospodinjski zabojnik za kompostiranje Bokashi Organko (doslej znan kot koš Organko) rešuje vrsto neprijetnosti, ki se sicer pojavljajo ob zbiranju organskih gospodinjskih odpadkov v gospodinjstvu. Odpadke vlagamo v zrakotesno posodo. Ker je dovod kisika manjši, je tudi verjetnost gnitja manjša. Tudi ob odpiranju posode ni neprijetnega vonja, saj na vložene biološke odpadke trosimo posip z efektivnimi mikroorganizmi. Ti poskrbijo, da se namesto gnitja in trohnenja sprožijo procesi fermentacije. Odpadki ohranijo vsa pomembna hranila, ki bi se z gnitjem izgubljala. Če napolnjen kompost zapremo in pustimo 14 dni na sobni temperaturi, dobimo odlično fermentirano zmes za odlaganje na kompost ali za vkop v vrtno zemljo oz. za odlaganje kompaktiranih odpadkov v rjavi komunalni zabojnik. Tako fermentirani odpadki so osnova za prvovrstni kompost.
Z UČINKOVITIM POSIPOM IN PIPO
Bokashi posip je popolnoma naraven. Sestavljajo ga otrobi, melasa in koristni mikroorganizmi (mlečnokislinske bakterije, kvasovke, fotosintezni organizmi, aktinomiceti in encimsko aktivne glive). Prva zaloga posipa je priložena kompostniku ob nakupu, dodatne količine dokupujemo. Vsak zabojnik za kompostiranje ima vgrajeno pipo. Z njo na najpreprostejši način odlivamo fermentacijsko tekočino, ki jo uporabimo za gnojenje sobnih, balkonskih in vrtnih rastlin. Tekočina je odličen aktivator delovanja mikroorganizmov v domačih greznicah in malih čistilnih napravah. Lahko jo zlijemo v odtok in poskrbimo za njihovo čiščenje na popolnoma naraven način.
Z OPTIMALNO PROSTORNINO ZA DRUŽINO
16-litrski kompostnik povprečna družina napolni v 1 mesecu. Na biološke odpadke v 1 mesecu posuje približno kilogram naravnega posipa, ki ima sicer rok trajanja 1 leto. Dokupovanje posipa se še kako obrestuje, saj zaradi načina delovanja kompostnika ne potrebujemo več razgradljivih vrečk za odlaganje bioloških odpadkov. Popolnoma naravna fermentacijska tekočina nadomesti kupovanje dragih organskih gnojil.
ZA DOMALA VSE BIOLOŠKE ODPADKE
V gospodinjski zabojnik za kompostiranje Bokashi Organko lahko odložimo vse ostanke sadja in zelenjave ter pripravljene hrane, kuhanca, manjše kosti, kruh, kavne usedline, čajne vrečke, ovenelo cvetje skupaj s podobnimi ostanki sobnih ter drugih rastlin in podobno. Večje kose razrežemo, da bo fermentacija učinkovitejša. V zabojnik ne dodajamo kisa, soka, mleka, olja, vode, velikih kostim pepela, živalskih iztrebkov in papirja.
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites