Kako do odličnega komposta? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Kako do odličnega komposta?

Kakšen kompost uporabljate na svojih gredah? Odgovor v resnici poznate le, če ste kompost pripravili sami! Lastnoročno ste na kompostnik odložili ustrezne odpadke, kombinirali zelene in rjave plasti ter do boljšega in hitrejšega rezultata morda prišli s pomočjo efektivnih mikroorganizmov.

Pravi vrtičkar obvlada setev in žetev, kolobarjenje in kompostiranje

NAČRTUJMO ODLAGANJE ORGANSKIH ODPADKOV
Ob spomladanski pripravi zemlje za setev bomo pograbili trohneče lanske organske ostanke. Ob poletnem pletju bomo imeli kup zelenih plevelov, ki so morda polne koristnih snovi. Ob pobiranju pridelka bomo plodove vsaj delno očistili že na vrtu. Kam bomo odložili biološke odpadke z vrta? In kam bomo odložili odpadke, ki bodo nastajali ob pripravi užitkov iz lastnih pridelkov doma? Načrtujmo njihovo odlaganje tako, da bodo koristna hranila po zaključenem krogu znova bogatila naše grede. Načrtujmo pripravo komposta.
SESTAVIMO KOMPOSTNI KUP
V kompostnik na vrtu odlagamo organske snovi, torej vse, kar je nekoč bilo živo. Biološke odpadke dodajamo tako, da jih pomešamo na sredino, da ne povzročimo zadrževanja neželenih glodavcev. Odloženi odpadki se razgradijo v temno, vlažno in drobljivo snov, podobno zemlji. Brez dodatnih posegov se bo to zgodilo v nekaj letih. Če kupu odpadkov pomagamo, bo razkrojen v nekaj mesecih. Poskrbimo za zračnost in nalagamo materiale različnih struktur. Kompost sestavljamo tako, da izmenjaje dodajamo zelene in rjave plasti. Zelene snovi so npr. pokošena trava, ostanki sadja in zelenjave, gnoj, ostanki obrezovanja svežih rastlin. Rjave snovi so suho listje, časopisni papir, slama, posušene vrtne rastline. Snovi v kompostniku prvič premešamo, ko je napol poln, in drugič, ko je skoraj poln. Napolnjenega prekrijemo s plastjo zemlje, staro preprogo ali kakšnim drugim »pokrovom«, za ohranjanje toplote in hitrejše dozorevanje. Kak meter visok kup komposta bo pripravljen za uporabo po približno štirih mesecih. Takrat ga bomo vkopali v grede in jih tako pognojili.
POSPEŠIMO KOMPOSTIRANJE Z EFEKTIVNIMI MIKROORGANIZMI
Naraven proces kompostiranja od zbiranja prek sestavljanja, mešanja in dozorevanja praviloma traja eno leto. Pospešimo ga lahko z dodajanjem efektivnih mikroorganizmov, kakršni so npr. v posipu Bokashi Organko (oz. biogen). Če kup organske snovi navlažimo, da vsebuje okoli 35 odstotkov vlage, v kup primešamo posip in ga pokrijemo s slamo, bo kompost pripravljen v dveh mesecih. Če sestavljamo kopostni kup z zelenimi in rjavimi plastmi, lahko kompostiranje pospešimo tako, da na vsak nanos organske snovi posujemo z Bokashi posipom (oz. biogen). Kompost bo pripravljen v treh mesecih, spodnje plasti pa lahko odvzemamo in uporabljamo kar sproti.
NA KOMPOST DODAJAJMO FERMENTIRANE GOSPODINJSKE ODPADKE
Odlična zelena plast komposta so fermentirani gospodinjski odpadki, ki s pomočjo posipa nastanejo v 14 dneh v zrakotesnem zabojniku za kompostiranje Bokashi Organko. Vrtičkarji, lastniki vrtov in kompostnikov tudi zato radi izberejo set dveh zabojnikov Bokashi Organko s priloženim posipom. Med tem ko v prvem kompostniku poteka fermentacija, polnijo drugi kompostnik. Z izmenično rabo pripravljajo fermentirano organsko zmes, ki je osnova za visokokokakovostni kompost 1. razreda.
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites