Kako pripraviti Bokashi gnojilo? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Kako pripraviti Bokashi gnojilo?

Bokashi gnojilo je naravno gnojilo, ki nastane med procesom fermentacije v kuhinjskem kompostniku in s pomočjo posipa z efektivnimi mikroorganizmi. Je izredno uporabno tako na domačem balkonu, kot na vrtu. Kako pa ga sploh pripraviti?
Postopek pridobitve Bokashi gnojila je izredno enostaven in od vas ne bo zahteval velikega napora. Redno polnite svoj Bokashi Organko in poskrbite, da po vsaki plasti bioloških odpadkov dodate tudi 20 ml biogena (Bokashi posipa z efektivnimi mikroorganizmi). Pri večjem, 16-litrskem Organku pazite, da bo pokrov dobro zaprt, pri manjšem, 9-litrskem kompostniku pa se poigrajte s tlačilko in iz Organka iztisnite zrak, ki upočasni fermentacijski proces.
 
Ko napolnite Organka, še zadnjič dodajte biogen posip in kompostnik nepredušno zaprite za vsaj 14 dni. V tem času se bo odvijal fermentacijski proces, med katerim boste pridobivali Bokashi tekočino. To skozi spodnjo pipo praznite na 3 ali 4 dni.
 
Bokashi tekočina je izredno močno naravno gnojilo, ki ga morate razredčiti, preden se odločite, da boste z njim zalili rože na balkonu ali sadike na vrtu. Svetujemo vam, da jo v razmerju 1:100 zmešate z vodo v primeru, če rastline zalivate redkeje kot enkrat tedensko, če pa to počnete pogosteje, jo razredčite v razmerju 1:200.
 
Kar preizkusite njegovo čarobnost! Poigrajte se z magičnostjo Bokashi gnojila in del vrta zalivajte z njim, preostanek pa zgolj s čisto vodo. Hitro boste opazili razliko.
VAS ZANIMA ŠE...
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
Bokashi posip, biogen, je magična sestavina v postopku fermentacije. Ko ga dodate k biološkim odpadkom v Bokashi Organko, začne hitro delovati. V kratkem času ta čaroben posip sproži fermentacijski proces in naravno gnojilo, t.i. Bokashi tekočino, ki ima tako za rastline, kot za vaš dom, velike prednosti. Bokashi posip je mešanica efektivnih mikroorganizmov, vode, sladkorja in pšeničnih otrobov. Vsaka od teh sestavin predstavlja pomembno vlogo pri celotnem procesu fermentacije.
Preberi več
Bokashi gnojilo je naravno gnojilo, ki nastane med procesom fermentacije v kuhinjskem kompostniku in s pomočjo posipa z efektivnimi mikroorganizmi. Je izredno uporabno tako na domačem balkonu, kot na vrtu. Kako pa ga sploh pripraviti?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites