Kako zmanjšati količino odpadkov v vašem gospodinjstvu? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Kako zmanjšati količino odpadkov v vašem gospodinjstvu?

Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Strah pred življenjem brez odpadkov
Najverjetneje ste že kdaj slišali za besedno zvezo zero waste oz. brez odpadkov. To je vizionarski cilj, ki vodi družbo k spremembi življenjskega stila in navad ter k posnemanju trajnostnih naravnih ciklov, kjer so vsi odpadni materiali surovina za nekoga drugega.
 
Marsikdo se lahko te besedne zveze ustraši, saj je hiter preskok iz tradicionalnega ravnanja z odpadki k življenju brez odpadkov skorajda nemogoč oz. neobvladljiv. Tematika je namreč izredno široka in šele, ko se odločimo, da bomo začeli živeli brez odpadkov, opazimo in dojamemo, kje vse se odpadki sploh nahajajo. Ravno zaradi tega se morda v posamezniku zbudi občutek pomanjkanja kontrole ter nemoči, saj je nenadna sprememba morda celo strašljiva.
Ponovna uporaba in recikliranje
Ključno pri življenju brez odpadkov je njihova ponovna uporaba in recikliranje. Odpadke je namreč možno sortirati, reciklirati in kompostirati, nekatere od njih pa je mogoče tudi spremeniti v energijo.
 
Ko govorimo o odpadnih materialih, ne govorimo zgolj o embalaži, temveč tudi o odpadni hrani oz. bioloških odpadkih, ki so v letu 2018 na prebivalca znašali kar 68 kg. Vzroki za veliko količino tovrstnih odpadkov leži v pomanjkanju ozaveščenosti, znanja o metodah za preprečevanja zavržene hrane, nepozornost na rok trajanja živil, neprimerno shranjevanje itd.
10 načinov za zmanjševanje bioloških odpadkov
Podajamo vam napotke za zmanjšanje količine živilskih odpadkov, s čimer boste prihranili denar in varovali okolje:
  1. Načrtujte svoje obroke in nakupe za cel prihodnji teden.
  2. Upoštevajte svoje finančne zmožnosti. Tudi pri kupovanju živil.
  3. Preverite datume trajanja živil in najprej porabite tiste, ki imajo krajši rok trajanja.
  4. Poskrbite za red v hladilniku, saj boste le tako vedeli, kaj se v njem nahaja.
  5. Ustrezno vzdržujte hladilnik, preverjajte tesnila in temperaturo v njem.
  6. Upoštevajte navodila na embalaži pri shranjevanju hrane.
  7. Postrezite manjše obroke, saj je lažje na krožnik dati dodatek, kot pa večjo količino hrane vreči v smeti.
  8. Hrano zamrznite, če vam ostaja, kasneje pa jo ponovno uporabite.
  9. Bodite kreativni in uporabite ostanke hrane, namesto, da jih vržete v smeti.
  10. Kompostirajte s kompostniki Bokashi Organko in z efektivnimi mikroorganizmi poskrbite, da boste naravi vrnili s prvovrstno osnovo za kompost.
 
Ste že seznanjeni s prednostmi Bokashi kompostiranja? Preberite več na naši spletni strani in se prepričajte, zakaj je Bokashi Organko pravi izdelek za vas.
 
(Vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8419)
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites