Koliko biogen posipa potrebujem in kako pogosto? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Koliko biogen posipa potrebujem in kako pogosto?

Biogen posip je ključen pri fermentacijskem procesu v Bokashi kompostnikih. Z dodajanjem posipa biološki odpadki ne gnijejo, saj z efektivnimi mikroorganizmi v njem poskrbimo, da odpadki brez vonja fermentirajo. Kakšna je pravilna uporaba posipa za čim bolj efektiven proces fermentacije?
Kaj je biogen posip?
Naravni posip za biološke odpade, biogen posip, je zmes otrobov, pomešanih z melaso (sladkor in voda). Vsebuje koristne mikroorganizme (mlečnokislinske bakterije, kvasovke, fotosintezne organizme itd.), kar v Organku sproži proces fermentacije, preprečuje gnitje odpadkov ter posledično privabljanje insektov.
Kaj so prednosti posipa?
Efektivni mikroorganizmi, ki se nahajajo v posipu, so izredno koristni. Takšne mikroorganizme najdemo tudi v različnih vrstah hrane, kot so siri, jogurti in vina.
 
Če biološke odpadke posujemo s posipom, preprečimo njihovo gnitje. Odpadki bodo ostali v pravilnem stanju, zato bodo zadržali vso energijsko in hranilno vrednost. Zemlja s posipom pridobi kvalitetna hranila, ki bodo služila kot hrana za nove rastline. Ravno zaradi tega lahko posip posujemo tudi direktno na zunanji kompostnik.
Koliko biogen posipa naj uporabim?
Ob prvi uporabi čistega Bokashi Organka na dno najprej posujemo 20 ml posipa. Zaželeno je, da vajo ponovimo vsakič, ko v kompostnik dodamo novo plast bioloških odpadkov. Vsakič, ko boste v Organka posuli novih 20 ml posipa, bo to bo služilo kot pomoč pri procesu fermentacije.
 
Ob redni uporabi kompostnika bo 1 kg biogen posipa zadoščal za približno 30 dni.
VAS ZANIMA ŠE...
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
Bokashi posip, biogen, je magična sestavina v postopku fermentacije. Ko ga dodate k biološkim odpadkom v Bokashi Organko, začne hitro delovati. V kratkem času ta čaroben posip sproži fermentacijski proces in naravno gnojilo, t.i. Bokashi tekočino, ki ima tako za rastline, kot za vaš dom, velike prednosti. Bokashi posip je mešanica efektivnih mikroorganizmov, vode, sladkorja in pšeničnih otrobov. Vsaka od teh sestavin predstavlja pomembno vlogo pri celotnem procesu fermentacije.
Preberi več
Bokashi gnojilo je naravno gnojilo, ki nastane med procesom fermentacije v kuhinjskem kompostniku in s pomočjo posipa z efektivnimi mikroorganizmi. Je izredno uporabno tako na domačem balkonu, kot na vrtu. Kako pa ga sploh pripraviti?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites