Koliko biogen posipa potrebujem in kako pogosto? | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Koliko biogen posipa potrebujem in kako pogosto?

Biogen posip je ključen pri fermentacijskem procesu v Bokashi kompostnikih. Z dodajanjem posipa biološki odpadki ne gnijejo, saj z efektivnimi mikroorganizmi v njem poskrbimo, da odpadki brez vonja fermentirajo. Kakšna je pravilna uporaba posipa za čim bolj efektiven proces fermentacije?
Kaj je biogen posip?
Naravni posip za biološke odpade, biogen posip, je zmes otrobov, pomešanih z melaso (sladkor in voda). Vsebuje koristne mikroorganizme (mlečnokislinske bakterije, kvasovke, fotosintezne organizme itd.), kar v Organku sproži proces fermentacije, preprečuje gnitje odpadkov ter posledično privabljanje insektov.
Kaj so prednosti posipa?
Efektivni mikroorganizmi, ki se nahajajo v posipu, so izredno koristni. Takšne mikroorganizme najdemo tudi v različnih vrstah hrane, kot so siri, jogurti in vina.
 
Če biološke odpadke posujemo s posipom, preprečimo njihovo gnitje. Odpadki bodo ostali v pravilnem stanju, zato bodo zadržali vso energijsko in hranilno vrednost. Zemlja s posipom pridobi kvalitetna hranila, ki bodo služila kot hrana za nove rastline. Ravno zaradi tega lahko posip posujemo tudi direktno na zunanji kompostnik.
Koliko biogen posipa naj uporabim?
Ob prvi uporabi čistega Bokashi Organka na dno najprej posujemo 20 ml posipa. Zaželeno je, da vajo ponovimo vsakič, ko v kompostnik dodamo novo plast bioloških odpadkov. Vsakič, ko boste v Organka posuli novih 20 ml posipa, bo to bo služilo kot pomoč pri procesu fermentacije.
 
Ob redni uporabi kompostnika bo 1 kg biogen posipa zadoščal za približno 30 dni.
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites