Najpogostejša vprašanja in odgovori | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Tukaj boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja o kuhinjskima kompostnikoma Bokashi Organko in Bokashi Organko 2. Verjamemo, da bodo za vas uporabna. V kolikor imate dodatna vprašanja, smo vam na voljo na email naslovu
 
 1. Kako deluje sistem kompostiranja v kuhinjskem kompostniku Bokashi Organko in Bokashi Organko 2?
Biološki odpadki v kuhinjskem kompostniku Bokashi Organko in Bokashi Organko 2 ne gnijejo, saj z dodajanjem naravnega posipa z efektivnimi mikroorganizmi poskrbimo, da odpadki brez vonja fermentirajo. Z dodajanjem posipa tako preprečimo nastanek neprijetnih vonjav, nastajanje gnitja in posledično privabljanje insektov.
 
 1. Kaj lahko odlagamo v kuhinjska kompostnika Bokashi Organko in Bokashi Organko 2?
V kompostnika lahko odlagamo sadje in zelenjavo, olupke citrusov in banan, pripravljeno hrano, kuhano in surovo meso, sir, ribe, jogurt, jajca, manjše kosti, kruh, kavne usedline, čajne vrečke, ovenele cvetlice ter manjšo količino papirnatih robčkov.
 
 1. Česa ne smemo odlagati v kuhinjska kompostnika Bokashi Organko in Bokashi Organko 2?
V kompostnika ne smemo odlagati kisa, soka, mleka, olja, vode, velikih kosti, pepela in živalskih iztrebkov.
 
 1. Kaj je biogen posip?
Naravni posip za biološke odpadke je zmes otrobov pomešanih z melaso (sladkor in voda), oplemenitenih s koristnimi mikroorganizmi (mlečnokislinske bakterije, kvasovke, fotosintezni organizmi, aktinomiceti in encimsko aktivne glive), kar v kompostniku za biološke odpadke sproži proces fermentacije in preprečuje gnitje odpadkov.
 
 1. Kako pogosto moramo uporabljati biogen posip?
Biogen posip dodamo pri vsakem vnosu nove plasti odpadkov.
 
 1. Koliko biogen posipa potrebujem?
Biogen posip dodamo pri vsakem vnosu nove plasti odpadkov, kar sproži proces fermentacije in preprečuje gnitje odpadkov ter neprijeten vonj. Ob redni uporabi kuhinjskega kompostnika, bo 1 kg biogen posipa zadoščal za približno 30 dni.
 
 1. Ali so koristni mikroorganizmi v biogen posipu varni?
Absolutno. Mikroorganizmi, uporabljeni v biogen posipu, so certificirani s strani Nassa in BFA. Te tipe mikroorganizmov lahko najdemo tudi v različnih vrstah hrane, kot so siri, vina in jogurti.
 
 1. Ali je fermentacija boljša kot klasično kompostiranje?
Kompost je zelo dober vir hranil za vaš vrt, toda pri klasičnem (termofilnem) procesu kompostiranja, se mnogo koristnih hranil izgubi. Medtem pa fermentirani odpadki zadržijo vso energijo, hranila in minerale in so tako na razpolago vašim rastlinam. Med procesom fermentacije se prav tako ne sproščajo škodljivi toplogredni plini.
 
 1. Kako pogosto moram očistiti kuhinjska kompostnika Bokashi Organko in Bokashi Organko 2?
Po vsakem praznjenju kompostnika priporočamo spiranje s tekočo vodo brez uporabe čistil, saj lahko uničijo koristne mikroorganizme in naravno okolje znotraj kompostnika.
                             
 1. Kako in za kaj lahko uporabim fermentacijsko tekočino?
Nerazredčena fermentacijska tekočina je primerna za vzdrževanje čistih odtokov in higienizacijo greznice, prav tako pa je uporabna pri zatiranju plevela. Nerazredčeno tekočino lahko vljiemo v straniščno školjko ali v čistilno napravo. Mikroorganizmi bodo poskrbeli za razkroj toaletnega papirja, maščob ter ostankov detergentov in pralnih praškov. Zato jo lahko vlijemo tudi v odtoke umivalnikov ali pomivalnih korit in s tem preprečimo nalaganje maščob v ceveh. Razredčena z vodo v določenem razmerju pa je tekočina odlično gnojilo za zalivanje sobnih in vrtnih rastlin.
 
 1. Koliko tekočine dobimo iz kompostnika?
Količina tekočine, ki jo dobimo iz kuhinjskega kompostnika, je odvisna od raznolikosti dodanih bioloških odpadkov. Veliko dodanega sadja bo ustvarilo veliko tekočine, če pa dodajamo veliko kuhane hrane, ostankov zelenjave, kruha in podobnega, potem bo tekočine manj. Količina nastale tekočine ni pokazatelj ali sistem deluje ali ne in je ne bomo dobili več ali manj, če bomo dodajali več ali manj biogen posipa.
 
 1. Kaj naj storim, če vsebina v kompostniku dobi neprijeten vonj?
Če kuhinjski kompostnik uporabljamo pravilno, vsebina ne smrdi. Lahko ima vonj po dodanih odpadkih, vendar ne smrdi. Če pride do tega, preverimo ali je pokrov pravilno nameščen in dovolj tesni ter če smo pri dodajanju zadnjih odpadkov le-te prekrili z dovolj biogen posipa. Preverimo tudi, če smo odtočili fermentacijsko tekočino. Prepričamo se, da smo odpadke dobro potlačili in s tem preprečili nastajanje zračnih žepkov. Če so odpadki zelo neprijetnega vonja, vsebino izpraznimo na kompostni kup/vrt/zunanji zabojnik za biološke odpadke, kompostnik pa dobro izperemo z vodo (brez uporabe detergentov), posušimo in začnemo znova.
 
 1. Kaj naj storim, če se v kompostniku začne nabirati plesen?
Pojavita se lahko bela ali temna plesen. Bela plesen je koristna in se lahko pojavi kadar kompostnik polnimo zelo počasi in je v njem tako veliko zraka. Če nas to moti, na odpadke posujemo biogen posip in damo nanje še debelejši kos papirja ali podobnega materiala. Če se pojavi temna plesen, pomeni, da smo v samem postopku kompostiranja nekaj počeli narobe. Ali nismo dobro zapirali pokrova, ali biogen posipa nismo dodajali redno oz. smo ga dodajali premalo ali pa nismo redno odlivali tekočine. V tem primeru izpraznimo vsebino kompostnika na rob vrta, dodamo enako količino biogena kot je odpadkov, prekrijemo odpadke z zemljo in pustimo 4 tedne. Po tem času lahko to zemljo uporabimo na vrtu.
 
 1. Kaj se zgodi, ko grem na počitnice?
Preden gremo, odtočimo tekočino iz kompostnika. Prepričamo se, da je na vrhu odpadkov dodanega dovolj biogen posipa in da pokrov dobro tesni. V času naše odsotnosti bodo mikroorganizmi fermentirali odpadke, ki jih bomo lahko nato uporabili kot odlično osnovo za kakovosten kompost.
 
 1. Kako lahko naročim biogen posip,  ko mi ga zmanjka?
Biogen posip lahko naročite v spletni trgovini Skaza 
 
 1. Odpadki se v kompostniku niso razgradili. Kaj je narobe?
Preprost kriterij, ki dokazuje pravilno delovaje procesa, je vonj. V kolikor se ne pojavlja zaudarjajoč vonj po gnilobi, potem proces fermentacije deluje. Oblika in barva odpadkov, ki smo jih dali v kompostnik ostane nespremenjena. Fizični razkroj v humusno obliko se zgodi, ko je v zemljo dana že fermentirana masa bioloških odpadkov. Tukaj se razkroj zgodi zelo hitro, ker je bila masa predhodno pravilno fermentirana in se tako spremeni v humus v parih tednih (odvisno od časa in temperature zemlje).
 

Priljubljeni