Odpadki iz 8. nadstropja | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Odpadki iz 8. nadstropja

Redno odnašanje skrbno ločenih gospodinjskih odpadkov iz stanovanja je rutinsko opravilo, ki pa lahko že ob majhni spremembi - kot je npr. okvara dvigala za dan ali dva - postane res neprijetna skrb. Pomislite na vonj ostankov nekaterih jedi, ki ste jih pozabili odnesti… Priskrbite si zrakotesni zabojnik! 

Kako pogosto pa vi odnašate biološke odpadke iz stanovanja?

NA ODPADKE MISLIMO ŽE PRI NAKUPIH
Številni okoljsko osveščeni nakupovalci že razmišljajo o življenju po načelih »zero waste« (brez odpadkov). Pri nakupih so pozorni na količino embalaže, v odpadnih materialih pa vidijo predvsem surovino. Tudi če nas pri nakupih (še) ne vodijo etični, okoljski in dolgoročno ekonomski cilji zmanjševanja odpadkov, nas lahko k temu spodbudi pogostost in včasih neprijetnost tako rutinskega opravila, kot je odnašanje smeti. A tudi če kar se da zmanjšamo vnos nepotrebnih prihodnjih smeti v stanovanje, bomo na koncu še vedno imeli kar precej bioloških odpadkov. Nabrali se bodo ob čiščenju zelenjave in sadja, ob pripravi jedi in z njihovimi ostanki, celo ob običajni pripravi čaja.
NAJHITREJE SE ŽELIMO ZNEBITI BIOLOŠKIH ODPADKOV
Ločeno zbiranje odpadkov spreminja ritem odnašanja smeti. Če smo včasih vse odnašali v eni vreči, danes odgovorno zbiramo in odlagamo embalažo, steklo, papir, kovine… in seveda biološke odpadke. Ker ti radi začnejo hitro gniti, si jih želimo iz stanovanja odnesti čim prej, mar ne? Toda… predstavljajte si, da živite v 8. nadstropju in v zgradbi odpove dvigalo, vi pa ste dan pred tem imeli domačo zabavo – z ribjimi jedmi in obiljem različnih solat. Ostanke si boste želeli čim prej spraviti iz stanovanja do rjavega zabojnika. Po stopnicah. Z razgradljivimi vrečkami v rokah. No, tudi ko se zdi, da ni druge rešitve, ta seveda obstaja… Tudi biološke odpadke lahko iz stanovanja odnašamo redkeje – na primer le vsakih 14 dni, če jih odlagamo in sproti tlačimo v zabojnik za kompostiranje. Ne zavzame več prostora kot običajen kompostnik za smeti. Ima zrakotesen pokrov in z dodajanjem posipa v njem poteka fermentacija, ki prepreči gnitje in zaudarjanje. Tudi ostanki sinočnje zabave so v njem najbolje odloženi! Počakali bodo na kasnejše odnašanje.
OČISTIMO CEVI IN POSKRBIMO ZA OKOLJE
Med polnjenjem priročnega gospodinjskega zabojnika za kompostiranje boste s pipo iz njega odlili fermentacijsko tekočino. Popolnoma organsko tekočino, neškodljivo za okolje, a izjemno učinkovito zaradi efektivnih mikroorganizmov iz posipa, boste zlili v odtok in ga tako očistili morebitnih ostankov maščob, ki so se v njem morda nabrale tudi ob pripravi tiste zabave. Ko bo čez kakšnih 14 dni zabojnik poln, boste po obsegu znatno zmanjšano zmes fermentiranih odpadkov odložili v rjavi komunalni zabojnik. Biološki odpadki iz vašega gospodinjstva ne bodo obremenili okolja, temveč bodo del novega cikla ustvarjanja dobrih organskih snovi pri predelavi. Priročnost in prihranjen čas sta za vas, napol predelani odpadki pa so za skupnost in okolje. Dobro za vse!
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več

Favourites