Sosed sosedu vrtni prijatelj | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Sosed sosedu vrtni prijatelj

Lastniki različnih vrtov in ljubitelji različnih pristopov k vrtnarjenju živimo v istem okolju. Z izmenjavo izkušenj, semen, sadik, pridelkov in s skupno skrbjo za organske odpadke z naših vrtov lahko mimogrede poskrbimo še za boljše stanje okolja v naši ulici.

Z vrta na vrt se slišijo dobri nasveti

DELIMO SI IZKUŠNJE IN PRIDELKE
V soseskah, kjer ima vsaka hiša svoj vrt, so razlike med vrtovi očitne. Eni imajo na vrtu najraje travo in gugalnice za otroke ali vnuke, drugi uživajo v vzgoji sadnih dreves, tretji ohranjajo vrt, urejen na babičin način, četrti pravkar urejajo moderne in priročne visoke grede. V sezoni urejanja vrtov se življenje primestnih sosesk preseli na prosto. Ob priložnostnem klepetu ob ograji, ob obiskih na vrtnih kavah opazujemo razlike v rasti enakih sort rastlin, se seznanjamo z vrtninami, ki jih še ne poznamo, si podarjamo cvetje z vrtov in izmenjujemo viške pridelkov. Ob druženjih med seboj širimo tudi dobre izkušnje, povezane z domačimi gnojili in zaščitnimi pripravki, z načini kar najlažjega in najuspešnejšega zatiranja plevelov in podobno.
SKUPAJ UPORABIMO ORGANSKO MASO
Različni vrtovi in načini življenja so lahko dober vir dodatne organske snovi, ki jo morda potrebujemo za zastiranje gred, za pripravo komposta ali - nenazadnje - za ulični piknik. Sosed, ki ima na vrtu najraje le travo, morda ne potrebuje pokošenih zelenih bilk. Zakaj bi jih odlagal v rjavi zabojnik, če jih lahko morda odstopi sosedu za na njegov kompost? Navdušeni sadjar ima na vrtu več dreves kot drugi in jeseni več listja. Zakaj bi ga grabili in sežigali, da ga ne bo odpihnilo na sosednje vrtove, če pa ga vrtnarsko navdušena soseda lahko spremeni v listni kompost? Z jeseni pograbljenim listjem bi v marsikateri ulici lahko pridelali kompost za obogatitev zemlje pod uličnimi drevesi že s preprostim zbiranjem listja v črne vreče. Vreče preluknjamo in spravimo v zavetje, spomladi pa iz njih.
SKUPNOSTNO UREJANJE VRTOV
Vrtnarjenje je dobra osnova za sodelovanje. Vrtičkarji na najetih mestnih zemljiščih se zlahka povežejo ob začetku in koncu sezone ter ob raznoterih sezonskih opravilih. Ponekod si več najemnikov skupaj deli prav prostor za kompostiranje. Da je skrb za kroženje dobrih snovi del ekološko usmerjenega razvoja se vse bolj zavedajo tudi večje skupnosti. Kompostiranje v gospodinjstvih podpirajo v več evropskih državah, razvijajo se projekti povezovanja za pridelavo komposta. V hrvaškem Osijeku so meščanom razdelili 3500 gospodinjskih zabojnikov za kompostiranje, da bi bili zbrani biološki odpadki višje kakovosti.
Tam, kjer živimo, si delimo okolje s sosedi, s sostanovalci in nenazadnje z naslednjimi generacijami. S skupnostnimi pristopi k vrtnarjenju lahko spodbujamo ekološko odgovorno sodelovanje. S skupnostnimi biološkimi odpadki lahko sami poskrbimo za naravo in rastline, ki so v skupni lasti. Ste že pomislili, da bi s kompostom, ki ga pridelajo gospodinjstva v večstanovanjski zgradbi, lahko pognojili trato in tisto majhno cvetlično gredico pred blokom? Morda bi lahko skupaj zasadili tudi sadno drevo!
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več

Favourites