Užitno balkonsko razkošje | Plastika Skaza d.o.o.
0
SI
Uporabni nasveti

Užitno balkonsko razkošje

Zelišča, jagode, paradižnik, solata – vse to je mogoče pridelovati že na manjšem balkonu. Pridelka verjetno ne bo toliko, da bi ga kot vrtičkarji delili še z drugimi, zato pa bodo dišeče sveže začimbe, prvi rdeči plodovi in mlada solata vselej pri roki.

Kaj zlahka gojimo v posodah in koritih?

NAJ BODO ZELIŠČA IN ZAČIMBE PRI ROKI
Ne glede na to, kako velika je naša okenska polica, kako majhen naš balkon, lahko imamo vsaj nekatere začimbnice in zelišča vselej pri roki. Večina teh rastlin ni zahtevnih in dobro uspevajo v lončkih. Resda jih je iz semena težje vzgojiti, odrasla rastlina, ki jo prinesemo domov, pa bo zlahka preživela že z minimalno oskrbo. Mnoge začimbnice bodo rastle toliko bolj, kolikor bolj jih boste obtrgovali! Mehkostebelna zelišča, kakršna je npr. bazilika, je treba redno zalivati, pri čemer jim od časa do časa (ne prepogosto!) namenimo malce razredčenega gnojila. Dovolj bo že občasni dodatek fermentacijske tekočine iz zabojnika za kompostiranje.
SLASTNI PLODOVI ZA OTROŠKO NAVDUŠENJE
V loncih in posodah ustreznih dimenzij lahko na balkonu uspešno gojimo jagode in češnjev paradižnik. Jagode imajo plitke korenine, zato jih lahko posadimo v domala vsako posodo. Če izberemo mesečne jagode ali kultivirane gozdne jagode nas bodo razveseljevale vso sončno sezono. Z rdečimi plodovi bodo balkon do pozne jeseni bogatili tudi češnjevi paradižniki. Zanje izberemo globljo posodo (vsaj 45 cm), poskrbimo za drenažo na dnu posode in jim privoščimo dognojevanje. Vsakih 14 dni jih zalijmo z organskim gnojilom. Odlično bo kar tisto iz kompostnika Bokashi Organko, v katerega lahko odlagate tudi morebitne ostanke balkonskega pridelka.
OD SOLATNIC DO STROČNIC
Na balkonu lahko gojimo tudi raznovrstno listnato zelenjavo, z malo načrtovanja pravih velikosti posod in opore pa je mogoče v loncih in koritih uspešno gojijo tudi korenovke, gomoljnice, stročnice… Nasvet: na balkonu posejane solate ne odrežite cele! Uživajte njene mlade zunanje liste. Solata se bo obraščala in vam bo dalj časa zagotavljala zelen dodatek k vaši prehrani. Zalivajte jo in dognojujte z organskimi gnojili – najbolje s tistimi, ki jih pripravite sami. Skrb za solato na balkonu bo vplivala na vaše pravilno odlaganje lastnih bioloških odpadkov. S tem, kar vam ostaja pri pripravi živil v gospodinjstvu, boste na koncu nahranili lastno hrano. Boste videli, kako hitro boste v svoj gospodinjski kompostnik z veseljem odlagati zanesljivo ustrezne biološke odpadke. V njih boste videli vir dobre lastne zelenjave!
VAS ZANIMA ŠE...
Govorili smo z dr. Branko Viltužnik, vodjo raziskav in inovacij v podjetju Skaza, ki je igrala pomembno vlogo v razvoju novega produkta. Novi Bokashi Organko 2 Ocean, narejen iz na roko pobranih in recikliranih ribiških mrež, je že obnorel svet. Z njim bomo dosegli dva cilja - preprečili onesnaževanje oceanov in spodbudili ljudi k vračanju k naravi.
Preberi več
Da bi lahko dodobra razumeli kompostiranje po metodi Bokashi, je smiselno najprej nekaj besed nameniti efektivnim mikroorganizmom, ki jih Bokashi posip vsebuje. To so organske snovi, ki preprečujejo gnitje med kompostiranjem. Bakterije, prisotne v njih, tekom procesa proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov.
Preberi več
Povprečni Slovenec na leto proizvede skoraj 500 kg komunalnih odpadkov. Na leto tako kot država proizvedemo 1.025.000 ton komunalnih odpadkov, kar predstavlja 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 povečale za kar 4 %. Zaskrbljujoč podatek, kajne?
Preberi več
NE SPREGLEJTE

Favourites